Mary Cheung (10-10-1970)
♦ sporter ♦ sportschoolhouder ♦ bedrijfsarts ♦ ringarts ♦ docent/ (assistent) trainer
Mary Cheung werd geboren in de voormalige Brits Kolonie Hong Kong. Na enkele jaren te hebben gewoond in Hong Kong en Macau verhuisde zij op 7-jarige leeftijd naar Nederland. Samen met broer en zussen groeide zij op in Rotterdam. Na het VWO koos zij voor de studie Geneeskunde (Erasmus Universiteit Rotterdam) die zij in 1996 afrondde. Als basisarts werkte zij onder meer voor de BAVO RNO Groep in Capelle aan den IJssel. Van 2002 t/m 2006 volgde zij de via de NSPOH de specialisatie tot bedrijfsarts, specialist in Arbeid en Gezondheid. Een vak dat veel raakvlakken heeft met de eigen onderneming: Sportinstituut Kam Lung. Het gaat bij beide immers om gezondheid, lifestyle en balans in belasting en belastbaarheid.
In tegenstelling tot partner Sijou van der Spek begon zij niet op jonge leeftijd met (vecht)sport. Na een korte periode het klassieke ballet te hebben beoefend koos zij op 18-jarige leeftijd voor de krachtsport. Na enkele jaren kwam daar Kung Fu en het Muay Thaiboksen bij. In 1996 verruilde zij de hectiek van Rotterdam voor Heenvliet. Vanaf dat moment was zij, veelal op de achtergrond, betrokken bij alles rondom sportschool Kam Lung. Zo verzorgt zij alle administratie en logistiek rondom evenementen zoals “The Challenge”, het jaarlijkse survivalkamp van Kam Lung, diverse Sanda wedstrijden en Mixed Martial Arts gala’s. Verder is zij regelmatig te vinden als ringarts bij diverse sportevenementen.
Binnen de sportschool assisteert zij bij de Kung Fu en jeugd Muay Thailessen en vervangt zij de overige lessen wanneer Sijou in het buitenland verblijft met de (top)sporters uit zijn kernploeg. Sinds enkele jaren geeft zij ook conditie/bootcamp training (outdoor) en is zij enthousiaste docent van het Total Body Workout, een combinatie van cardio, power en core training. Naast de na en bijscholingen om als geregistreerde arts te kunnen blijven werken volgt zij zeer regelmatig opleidingen (onder meer bij de AALO) om zich verder te ontwikkelen in de sport algemeen.
Het begeleiden van mensen als bedrijfsarts ligt eigenlijk in het verlengde van begeleiden van mensen in het eigen sportcentrum. Bij beide is er aandacht voor o.a. voorlichting/ preventie van diverse risicofactoren voor de gezondheid en worden mensen bewust gemaakt van hun gedrag en lifestyle en het belang van bewegen (bijvoorbeeld bij chronisch ziekte).
Het eigen sportcentrum biedt dus veel kansen en mogelijkheden voor een nog betere begeleiding.